Відключення газу у багатоквартирних будинках: що робити, щоб не залишитися без газопостачання

Відключення газу у багатоквартирних будинках: що робити, щоб не залишитися без газопостачання | Прихист

22 Лютого 2021

Игорь Кобельнюк

За останній рік чимало мешканців багатоквартирних будинків у Нікополі зіткнулися із неприємною ситуацією, коли газові служби під
приводом аварійної ситуації перекривали їм газопостачання. Але після того, як так звану “аварію” усувають, мешканцям безкоштовно не відновлюють подачу газу. Послуга так званого “разового пуску” буде коштувати близько 1800 гривень.

11 лютого без газу залишились мешканці будинку по вул. Електрометалургів, 17/3. Однак, неможливо перевірити, чи дійсно хтось дзвонив у 104 зі скаргами на запах газу. Газовики приїжджають, відключають під’їзд та їдуть геть, не надаючи актів відключення своїм же абонентам. Звісно, що в такій ситуації можна звернутися до суду, але коли надворі -15, а вдома +10, то люди вимушені платити.

Згідно ч. 3 ст. 14 закону “Про житлово-комунальні послуги” № 2189-VIII:  “Технічне обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових систем електропостачання та газопостачання здійснюються суб’єктом, визначеним співвласниками багатоквартирного будинку, за рахунок співвласників”. А оскільки мешканці не заключили ці договори, тоді ці мережі вважаються безхозними, а тому пускати по ним газ забороняє закон.



Тож виходить, що потрібно заключати договори на обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж із самим міськгазом чи зі спеціалістами, у яких є ліцензія на обслуговування газових мереж.
Для того, щоб керуюча компанія “Домком” заключила договір від імені людей, потрібно провести зібрання і отримати підписи понад 50% мешканців будинку на підвищення тарифу, оскільки в діючому непередбачено обслуговування будинкових газових мереж.

Юридичні можливості керуючої компанії “Домком” прив’язані до волевиявлення більшої частини мешканців. А от в ОСББ рішення про технічне обслуговування може прийматися головою та членами правління, що значно пришвидшує підписання договорів. Будинки, які заключили такі договори знаходяться у відносному спокою, тому що знову не прийдеться раптово опинитися без газу і взагалі буде менше проблем с міськгазом, оскільки всі роботи проводяться досить швидко.

Ситуації з відключеннями та відсутністю договорів відбуваються не лише у Нікополі. Ця ж проблема існує і в Марганці, де люди неодноразово озвучували її на мітингах. Раніше так було і у Покрові. Там цю проблему вирішили рік тому, коли міськрада Покрова заключила єдиний договір на “Послуги з технічного обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж багатоповерхових житлових будинків”.

Поки у Нікополі єдиною гарантією того, що вас раптово не відключать від газопостачання є заключення договору на платне обслуговування будинкових мереж.
Більше деталей у сюжеті:

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Інші новини