Твоя кров може воювати: чому донорство важливе для фронту?

Твоя кров може воювати: чому донорство важливе для фронту? | Прихист

17 Травня 2023

Admin

Минулого тижня у Києві відбувся форум “Твоя кров може воювати”, головна мета якого — популяризація донорства серед цивільних та важливість переливання крові при порятунку життів військових. Захід був організований благодійним фондом “Солом’янські котики”, що спеціалізується на тренінгах з тактичної медицини та допомозі армії. На форумі були присутні 300 слухачів — цивільні, військові, бойові медики та інструктори.

Основною частиною заходу став лекторій, до участі в якому було залучено бойових медиків, представників Київського обласного центру служби крові та ДонорUA, міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка.

Форум розпочався зі здачі крові: кожний охочий міг зареєструватися і стати донором для допомоги ЗСУ. Того дня кров здали 104 людини, а це майже 50 літрів крові. Для багатьох відвідувачів цей досвід був першим, тож на місці чергували дві бригади медиків Київського обласного центру служби крові, які у разі екстреної ситуації були готові допомогти тим, кому стало зле після донації.

photo_2023-05-17_10-38-33 (2)

Кожен відвідувач за бажання міг пройти безкоштовний експрес-курс тампонування та накладання турнікету, організований волонтерами фонду “Солом’янські Котики”.

“Цей досвід я б назвала не лише корисним, але й важливим, адже потрібно знати всі нюанси та аспекти тампонування і накладання турнікетів задля того, щоб допомогти людині дочекатися швидкої і не втратити багато крові при інтенсивній кровотечі. Волонтери розповіли, як правильно прикладати бинт до рани, зупиняти кров, створювати потрібний тиск та як накладати самому собі турнікет. Ця інформація може врятувати життя”, поділилася враженнями Каріна, відвідувачка форуму.

Лекторій відкрили керівниця медичної служби “Ульф” батальйону “Вовки Да Вінчі” Аліна Михайлова разом з бойовою медикинею Марією Захаровою, кандидатом медичних наук Олександром Сергієнко та Василем Стрілкою, головою департаменту МОЗ з високотехнологічної меддопомоги та інновацій. Вони прийняли участь у панельній дискусії, де кожен з відвідувачів міг поставити запитання стосовно крові та її застосування на фронті.

“Якщо подивитись статистику, то з 2014 року в нас особливо не змінилась причина смертності це крововтрата. Наша медслужба півтора місяця працювала на Бахмутському напрямку. У нас були поранені, які, в разі дефіциту донорської крові та неможливості негайного переливання, могли б загинути”, розповіла Аліна Михайлова.

photo_2023-05-17_10-38-33

Оксана Петренко, в.о. генерального директора Київського обласного центру служби крові, розповіла про умови зберігання крові та процедури, які передують її розподіленню. Її виступ стосувався інфекційного контролю та умов зберігання, які застосовуються до крові після донації. Спікерка розповіла людям без досвіду донорства як зазвичай відбувається здача крові у київському центрі.

“У нас донор проходить наступні етапи: реєстрація, попереднє лабораторне обстеження, де визначається рівень гемоглобіну і група крові, потім терапевт проводить медичне обстеження донора: опитує його, збирає певні дані. Обов’язково донори п’ють у нас солодкий чай з печивом. Донація триває близько 10 хвилин. Потім проводиться реєстрація після донації, видаються донорам довідки і компенсується вартість за харчування після донації”, пояснила Оксана Петренко.

Під час свого виступу представниця ДонорUA Ірина Славінська розповіда про важливість культури донорства в Україні. Вона пояснила, чим здача крові може бути корисною для самого донора, зокрема акцентувала увагу на тому, що це безкоштовний спосіб обстеження на наявність ВІЛ та сифілісу.

photo_2023-05-17_10-38-32

Окрім промов від спікерів відбувся виступ Марії Захарової, на якому вона за допомогою відповідного обладнання та добровольців продемонструвала на практиці переливання крові відповідно до програми підготовки бойових медиків, детально коментуючи кожний етап. Цей фрагмент форуму проводився для медиків-початківців та тих, хто планує навчатися на бойового медика.

Із розповіддю про успішні кейси постачання крові на догоспітальному етапі виступала Аліна Михайлова. Вона поділилася власним досвідом та дала кілька порад для бойових медиків, як пришвидшити процес переливання.

Під час проведення форуму відбувся збір коштів на необхідні сетапи для переливання крові для НГУ «Азов» та ГУР. За цей день вдалося зібрати більше 159 тисяч гривень.

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Інші новини