Роковини вбивства Лізи Корешнікової. Як йде слідство та чи є підозрюваний: коментар слідчого Нікопольського РУП

Роковини вбивства Лізи Корешнікової. Як йде слідство та чи є підозрюваний: коментар слідчого Нікопольського РУП | Прихист

04 Липня 2022

Анна Целуйко

4 роки тому Нікополь здригнувся від шокуючої новини — в лісосмузі біля дитячого табору знайдено тіло 13-річної Лізи Корешнікової. Близько 12:00 дівчинка вийшла з дому та пішла навідати подругу, але до рідних вже не повернулася. На її тілі правоохоронці виявили чисельні ножові поранення, які й призвели до смерті.

Тоді на пошуки ймовірного вбивці були спрямовані всі сили поліції, військових, Національної гвардії та волонтерів.

Від дня цього жорсткого вбивства в нашому місті 5 разів змінювався керівний склад поліції, однак лише сьогодні нашим журналістам вдалося поспілкуватися із слідчим, яка задіяна у цій справі. Далі пряма мова.

Юлія Кузьміна, слідчий слідчого відділу Нікопольського РУП, капітан

Не дивлячись на те, що пройшло вже чотири роки, співробітники поліції постійно займаються цією справою. Зазначу, що розслідування цього вбивства на контролі не лише у Нікопольського РУП, а й у наших колег із обласного та столичного управлінь.

Проведено дуже багато різноманітних експертиз, опрацьовано більше 17 тисяч номерів телефонів. Відпрацювання місцевості, де було скоєне вбивство, ведеться й сьогодні.

Ми маємо декілька версій, чому дитина, яка мала лише позитивні характеристики, виховувалася у благонадійній родині, стала жертвою кривавого вбивці.

Моя суб’єктивна думка — Ліза стала випадковою жертвою. Нападник просто помітив у небагатолюдній місцини красиву дівчину, з якою захотів статевих стосунків. Однак не розрахував, що вона буде чинити йому опір. За характером нанесення ножових поранень можна стверджувати, що діяв зловмисник хаотично та нервово. Він не очікував, що 13-річна дитина не злякається та буде опиратися.

Є певні направлення в роботі, які перевіряються, є особи, які неодноразово підозрювалися. Всі вони в обов’язковому порядку проходять поліграф. У них проводиться забір біологічних зразків, які в подальшому порівнюються з експертизами, які проводилися у перші дні після вбивства.

На жаль, поки немає жодної позитивної інформації, якою ми могли б поділитися. Ми не можемо зараз сказати, що є людина, якій буде пред’явлена підозра, що цей моральний покидьок знайдений. Є деякі припущення, але стверджувати конкретно ми не можемо.

Робота проведена колосальна, багато її ще попереду. Навіть не дивлячись на військовий стан та завантаженість експертних закладів (особливо зараз це стосується генетичних лабораторій, які першочергово опрацьовують військові потреби), всі вони йдуть нам на зустріч та проводять необхідні дослідження.

Поліція відслідковує аналогічні злочини не тільки по Дніпропетровській області, а й на території всієї України. Сексуальне насилля над дітьми та неповнолітніми — номер один у нашому моніторингу. Ми порівнюємо “почерк” злочину — характер травм, трафік телефонних розмов, ДНК- експертизи, місце знаходження людини на момент вбивства Лізи Корешнікової.

Минулого року справу було продовжено ще на 18 місяців. І на майбутнє ми плануємо продовжувати терміни розслідування, допоки не знайдемо вбивцю. Відпрацьовані всі знайомі хлопці Лізи. Також на допити викликалися усі представники чоловічої статі, які перебували на той час в таборі, віком від 12 років. По деяким і досі ведуться оперативно-слідчі заходи.

Одразу зазначу, що наразі підозрюваного, на жаль, немає. Однак поведінка деяких підлітків на допитах змушує нас пильніше до них придивлятися. Розумієте, сучасні діти — це покоління, яке зростає в Інтернеті. Вільний доступ до різної тематики сайтів, сцени насилля, жорстокості та розпусти. Тому й поведінка у них відповідна. Вони брешуть, приховують інформацію та часто не договорюють.

Дуже активну участь у розслідування приймає родина Лізи. Ми постійно контактуємо з батьками, з бабусею. Хочу зазначити, що дівчина мала відмінне виховання, відвідувала спортивні секції, була досить слухняної дитиною із підвищеним почуттям справедливості. Вона завжди була готова прийти на допомогу.

Для рідних Лізи її смерть болить й досі. Та навряд чи навіть через певний час буде по-іншому. Головне питання, на яке вони шукають відповідь навіть не “Хто?”, а “За що?”.
За що їх маленьку донечку так нещадно вбили? За що вона постраждала?

Редакція медіа групи “Прихист” щиро співчуває родині та близьким Лізи. Світла пам’ять.

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Інші новини