Колектори: Як поводитись із вимагачами

Колектори: Як поводитись із вимагачами | Прихист

18 Серпня 2020

Анна Целуйко

Сьогодні, майже всі люди, які коли-небудь мали справу з кредитами в банках, знають хто такі колектори. Основна їхня функція – стягнення боргів з боржників. Колектори, отримавши права та реєстраційні дані клієнтів, розгортають цілий комплекс заходів, спрямованих на примушування боржників до виплати заборгованостей, причому суми вимог – у рази вищі за фактичну вартість такої заборгованості. Слід зауважити, що дії багатьох таких колекторів є протизаконними і з ними можна і навіть потрібно боротися.

Тактика масових дзвінків боржнику – це одна з методик, до якої досить часто вдаються колектори. Для цього обирається час, коли людина найбільш психологічно вразлива, інколи це можуть бути дзвінки навіть серед ночі. Часто має місце тиск на близьких, поширення негативної інформації за місцем навчання чи роботи. Також можуть надходити погрози здоров’ю, майну боржника або членів його родини. Усі ці дії є незаконними.

Слід пам’ятати, що будь-який кредит – це цивільно-правові відносини і їх вирішення лежить у цивільному правовому полі і за невиконання зобов’язань перед кредитором кримінальної відповідальності не передбачено.

Колекторські компанії зазвичай не зацікавлені у зверненні до судової системи, оскільки через складність та тривалість судових розглядів вони не досягнуть швидкого та ефективного результату. Тут слід пам’ятати, що колекторів найбільше цікавлять ті категорії боргів, у яких боржники виявляються полохливими, неосвіченими та довірливими. Будь-яка погроза з боку колекторської компанії щодо продажу вашого житла з метою закрити кредит, не має під собою підґрунтя. Винятком може бути тільки заставний кредит.

За умови послідовної та правильної фіксації фактів роботи колекторів, боржник має досить великі шанси на перемогу в протистоянні зі “збирачами боргів”. І такі шанси значно вищі у тих, хто не боїться відстояти свої права.

Матеріал підготовлено за юридичної підтримки адвоката Олександра Гороха

 

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Інші новини