Реабілітація ветеранів по-нікопольськи: чи можливо зменшення самогубств серед УБД?

Реабілітація ветеранів по-нікопольськи: чи можливо зменшення самогубств серед УБД? | Прихист

22 Листопада 2021

Артем Дубина

16 листопада в Нікополі стався черговий суїцид, який вчинив ветеран російсько-української війни. З незрозумілих причин молодий чоловік поліз у зашморг та обірвав своє життя. Але чому так стається? Що штовхає людей, які були на війні та вижили в надзвичайно важких умовах, вчиняти самогубства в мирних та спокійних містах?

Головною причиною суїцидів серед ветеранів є відсутність реальних програм з реабілітації. Не дивлячись на те, що в Нікополі є міські програми “Захисник” та “Турбота”, однак більшість учасників бойових дій про них навіть не здогадуються, а влада не поспішає інформувати про існування допомоги ветеранам та членам їх родин.

Також нічого не відомо про роботу профільного відділу Нікопольської міської ради, який називається “Центр допомоги учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей”, який входить в управління гуманітарної політики. Представники волонтерської спільноти такий стан речей називають провалом, адже крім відсутності коштів на матеріальну підтримку та інформації про центр підтримки, в місті немає жодного психолога, який би фінансувався з міського бюджету.

Волонтери зазначають, що нещодавня трагічна смерть Олександра Чорного не перша і далеко не остання. Нікопольська влада не хоче виділяти гроші на штатного фахового психолога, яки міг би надавати необхідну психологічну підтримку хоча б тим ветеранам, які звертаються до центра підтримки АТО. Відсутність психологічної підтримки та небажання чиновників помічати цю проблему призведе до ще гірших наслідків. На фоні цього найбільше обурення викликає той факт, що на програму підтримки ветеранів грошей немає, а на закупівлю нових новорічних гірлянд виділяється 1 мільйон гривень. Невже для міської влади ліхтарики важливіші за людей?

Не дивлячись на те, що в Нікополі майже відсутня підтримка ветеранів російсько-української війни, в місті все ж ведуть роботу психологи-волонтери та самі учасники бойових дій. Люди допомагають одне одному. Проте важливо, щоб держава та місцева влада працювали в цьому напрямку, адже не можна питання реабілітації ветеранів залишати на небайдужих людей та самих ветеранів. Тут потрібен системний підхід, стабільне фінансування та робота фахівців.

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Інші новини