«Абітурієнти — майбутнє нашої держави» — нікополець Данило Макаренко про навчання у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ

«Абітурієнти — майбутнє нашої держави» — нікополець Данило Макаренко про навчання у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ | Прихист

07 Червня 2021

Admin

21 травня у випускників загальноосвітніх шкіл розпочалася основна сесія ЗНО (зовнішнього незалежного оцінювання). Вона буде тривати до 15 червня. Після отримання результатів абітурієнти будуть вибирати заклад вищої освіти — рішення, яке визначає майбутній фах та шлях по життю. Це відповідально та важливо, саме тому медіагрупа «Прихист» розпочинає публікацію серії статей-інтерв’ю з випускниками нікопольських шкіл, які вступили до українських закладів вищої освіти. Маємо на меті допомогти абітурієнтам зменшити стрес та переживання під час вибору спеціальностей. Досвід нікопольських випускників стане у пригоді кожному майбутньому студентові. Розпочинаємо із Данила Макаренка, який навчається на другому курсі Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ на факультеті підготовки фахівців до підрозділів стратегічних розслідувань.

Випадковий, але успішний вибір та переживання

— Все сталося випадково. Спочатку збирався на філологічний факультет, бо старанно вивчав англійську у школі. Але раптом відкрив для себе професію поліцейського. Гарна перспектива. Якраз і нагода випала — ДДУВС (Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ) проводив профорієнтаційну роботу й у мене виявилася листівка. Тим більше набирали на престижний факультет економічно-правової безпеки. Та й стати поліцейським — мрія більшості дітей.

Перший час я переживав та не зовсім розумів, що на мене чекає. Поїхали з батьками в Дніпро дізнаватися різні нюанси. Це дуже важливо перед вступом: поспілкуватися та подивитися, де ти будеш навчатися подальші роки. Отримали направлення від відділу кадрів в Нікопольському міськвідділі поліції, там нам розповіли, які документи треба зібрати, як проходити медкомісію. Направили в обласне управління поліції. Там формувалася моя справа. Після на проходження воєнно-медичної комісії (ВЛК) треба було пройти відбірковий конкурс — фізпідготовку. Здавали усе на швидкість: 100 метрів, 1 км, комплексно-силова вправа (вправи на прес – 30 секунд; віджимання – 30 секунд). Через декілька днів я побачив себе в списках абітурієнтів, які пройшли конкурс. Потім було “весело” — курс молодого бійця. 2 тижні, але наче вічність, вчили стройової дисципліни, що як влаштовано в університеті. Так само у нас було кілька дисциплін за фахом. В кінці ми склали іспити та поїхали у відпустку по домівках. Бо після тих “тортур” хотілося виспатися, а не починати навчання.

 

Чи змінилося відношення до вибору спеціальності протягом навчання?

У загальному і цілому — ніяк. Як навчався, так і навчаюся. Тільки більше почав розуміти, що до чого і став більш відповідальним. Успішно захистив дві курсові роботи з теорії держави й права на першому курсі, з кримінального права на другому курсі. Закрив три сесії, наразі готуюсь до четвертої.

На першому курсі навчання йшло трохи по-іншому, тому що весь перший курс ми жили у казармі, а з другого курсу можна переселитися в гуртожиток, що я і зробив.

Ясна річ, що система нарахування балів не ідеальна. Спочатку було трохи складно її зрозуміти, але зараз вже пристосувався. Має такий вигляд: п’ятибальна система, яка потім переводиться в 100-бальну, і виставляються в системі ECTS (A – 5 балів (від 100 до 90); B – 4 бали (від 89 до 82); C – 4 бали (від 81 до 74); D – 3 бали (від 73 до 64); E – 3 бали (від 63 до 60). Також ця кредитно-трансферна система є типовою для європейських закладів освіти, діє за кордоном та дає можливість, наприклад, продовжити навчання у іншій країні.

 

Чому краще вибрати український ЗВО, ніж закордонний?

Мені дуже подобається моє навчання, а поліцейські дисципліни навіть вдвічі цікавіші від звичайних. Навчатися в українському закладі освіти не гірше (навіть краще), ніж у закордонних. Як мінімум тому, що не доведеться звикати до нового менталітету. Можливо, в іноземних закладах освіти краще рівень підготовки та ширше вибір спеціальності. Але подивімося серйозніше. Якщо зробити аналіз вишів в Україні та підійти дуже відповідально до вибору, можна отримати досить хороший рівень підготовки, цікаве навчання, незабутні моменти та спогади. А потім вчитися та вдосконалити ту чи іншу сферу українського життя. Ми, абітурієнти — майбутнє нашої держави. Розвиваючи та підтримуючи навчання у наших закладах освіти, розвиваємося самі та не даємо вщухати нашій системі освіти, бо вона удосконалюється з нами та заради нас.

189005038_1164261890702697_2199171623879710997_n

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Інші новини