7 квітня – Благовіщення Пресвятої Богородиці: прикмети та історія свята

7 квітня – Благовіщення Пресвятої Богородиці: прикмети та історія свята | Прихист

07 Квітня 2021

Admin

7 квітня – християни східного обряду відзначають одне із найбільших церковних свят – Благовіщення Пресвятої Богородиці. У православному календарі воно є одним із дванадцяти найголовніших свят після Великодня.

Історія свята

Благовіщення Пресвятої Богородиці відзначають за 9 місяців до Різдва Христового. «Відомо, що це свято відзначали у ІІІ столітті», – говорить благочинний церков ПЦУ Нікополя та району ієромонах Меркурій Скороход. «Раніше у християн воно називалося по-різному: Зачаття Христа, Благовіщення про Христа, Початок Спасіння. З VII століття на Сході і на Заході його почали називати Благовіщенням Пресвятої Богородиці. Саме в цей день людство в особі Діви Марії дізналося від Архангела Гавриїла про народження у світ Спасителя. Натомість Бог через Свого посланця отримав благу звістку від Діви Марії про те, що вона з радістю і смиренням приймає це Боже Благословення».

IMG_8155

Традиції святкування

Зазвичай у храмах Нікополя на Благовіщення проходять святкові богослужіння, які сповнені піднесених, величних і радісних гімнів. Під час святкової служби у церквах неодноразово звучить добре, знане всім привітання архангела: «Радуйся!». Не став винятком і нинішній рік. Щоправда, богослужіння у храмах міста пройшли з дотриманням карантинних обмежень.

Поновились богослужіння у Спасо-Преображенському соборі

IMG_8144
7 квітня 1991 році поновились богослужіння у Спасо-Преображенському соборі. Того року віряни відзначали Благовіщення й Великдень. Релігійна споруда була побудована 1898 році. Храм двічі закривали: у 1935-1937 роках та з 1960 по 1991 роки. За часів радянської влади приміщення собору використовувалося як клуб працівників Нікопольської телефонної станції. У 1991 році Дніпропетровська обласна рада народних депутатів прийняла рішення щодо передачі Спасо-Преображенського собору вірянам.

Що не можна робити?

“Птах гнізда не в’є, дівчина коси не заплітає”, – ця приказка саме про Благовіщення. У цей день краще не плести коси, не робити складних зачісок, а похід до перукарні краще відкласти на інший день. 7 квітня рекомендується відкласти всі фізичні роботи, приділивши більшу увагу змісту свята. Забороняється щось позичати (гроші, речі, продукти), інакше можна спричинити невдачу і проблеми у родині.
На Благовіщення, як і в інші церковні свята, не відбуваються моління та заупокійні служби. Не благословляє цього дня церква й шлюби.

IMG_8153

Прикмети

З давніх-давен на Благовіщення наші пращури визначали погоду та майбутній врожай. Вважали:
– якщо добра і сонячна погода, то слід чекати багато врожаю й теплого літа;
– якщо день вітряний, з ранковим туманом – літо буде врожайним;
– дощ на Благовіщення – до великої кількості грибів і хлібів;
– мороз – до гарного збору ярих, огірків, груздів, а гроза – до теплого літа та до великої кількості горіхів;
– якщо на свято не літають ластівки, весна буде холодною й пізнє літо.

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Інші новини