Найбільша в Україні Нікопольська сонячна електростанція потужністю 200 МВт почала свою роботу

Найбільша в Україні Нікопольська сонячна електростанція потужністю 200 МВт почала свою роботу | Прихист

22 Квітня 2019

Администратор

Виняткова подія відбулася 19 квітня 2019 року. На території нікопольського району, поблизу села Старозаводське, офіційно відкрили Нікопольску СЕС, яка є однією з трьох найбільших у Європі. Її потужність 200 МВт. Вона базується на місці відпрацьованого кар’єру, оскільки ці землі вже не придатні для ведення сільського господарства.



Будівництво станції почалося в квітні минулого року. Тоді було урочисто підписано договір про проектування та будівництво між українською компанією ДТЕК та китайською СМЕС. Загальні інвестиції  в проект склали 216 мільйонів євро, з яких 134 мільйони – зовнішні інвестиції з КНР. Сонячна станція була побудована в рекордні терміни для такого масштабного об’єкту  – лише за 9 місяців. В її створенні приймали участь понад 1500 українських та китайських фахівців,  9 українських та 4 китайські компанії займалися проектом.

В жовтні 2018 року було встановлено першу з 750 тисяч сонячних панелей, які займають площу у 400 гектарів землі.

За розмірами це як площа 560 футбольних полів одночасно. Станцію було введено в експлуатацію в лютому 2019 року, а з 1 березня почалося виробництво «зеленої енергії». За цей час вироблено 45 мільйонів кВт електроенергії. В подальшому щороку вироблятиметься 290 мільйонів кВт. Цього обсягу вистачить, щоб забезпечити екологічно чистою енергією 140 тисяч сімей. І це при тому, що на ній буде працювати 30 осіб. Податкові нарахування до місцевих бюджетів складуть понад 20 мільйонів гривень на рік за рахунок оренди землі. Робота станції дозволить знизити викиди вуглекислого газу на 300 тисяч тон у рік завдяки зниженню навантаження на підприємства традиційної виробки енергії. Відкриття такого об’єкту – це великий крок до енергетичної незалежності України.

На цьому компанія ДТЕК не планує зупинятися і в цьому році має розпочати будівництво ще більшої станції на 240 МВт.

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Інші новини